| Tytuł: | Niegojące się rany po skaleczeniu |
| Autor: | Asia 9.3.2011, 09:59 |
| Witam, jakiś miesiąc temu skaleczyłam się na przedramieniu. Zrobiła mi się ranka. Byłam u lekarza i dostałam jakąś maść, żeby to się szybciej goiło. Jednak nadal się to nie wygoiło i wygląda to coraz gorzej. Często leci z tego jakaś ropka, coś w tym stylu. Nie wiem co mam z tym zrobić. Nie wygląda to estetycznie. Boję się, że jak to się zagoi, to zostanie mi brzydka blizna. Co mogę później z tym zrobić? Proszę o pomoc. | |
| Autor: | Kai 9.3.2011, 15:32 |
| Musisz iść jak najszybciej do lekarza. On na pewno przepisze CI właściwe środki. Przede wszystkim konieczne jest jej zagojenie. Pewnie zostanie ci się po tym blizna. Musisz używać specjalnych kremów na blizny. Ewentualnie możesz zdecydować się na laserowe usuwanie blizn. | |
| Autor: | Gerda 10.3.2011, 09:18 |
| Musisz to przemywać specjalnymi preparatami. Do przemywania możesz wykorzystać tez rozwór z soli fizjologicznej. | |
| Autor: | Misiek 10.3.2011, 13:22 |
| Gerda ma rację. Musisz jeszcze brać leki, które mają leki działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Bardzo dobra jest pyralgina. Mojej siostrze pomogło, gdy ta miała ranę po tym jak przewróciła się i starła sobie kolano. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia. | |
| Autor: | Olga 11.3.2011, 09:41 |
| Niedobrze... Musisz brać jakieś leki, stosować maści, przemywać tę ranę, aby nie wdało ci się jakieś zakażenie. Leki przeciwzapalne są jak najbardziej na miejscu. Musisz koniecznie odwiedzić lekarza. | |
| Autor: | MAJA 11.3.2011, 12:48 |
| zamiast szukać odpowiedzi na forum idź jak najszybciej do lekarza. po tak długim czasie mogło ci się wdać jakieś zakażenie!!!!! | |
Dermatolog
Dermatolog jest lekarzem specjalizującym się w rozpoznawaniu i leczeniu wszelkich chorób skóry o różnym podłożu – alergologicznym, bakteryjnym, wirusowym, genetycznym czy nawet nowotworowym. Takie przypadłości jak łuszczyca, świąd, atopowe zapalenia skóry, grzybice, ziarniaki, trądzik są doskonale znane przez dermatologa i posiada on specjalistyczną wiedzą do ich leczenia.
Sucha skóra jest wynikiem braku odpowiedniej ilości sebum, co zwiększa jej podatność na wrażliwość. Osoby mające skórę suchą często czują jej nieprzyjemne napięcie, zwłaszcza po umyciu, oraz dyskomfort kiedy przebywają na wietrze, bądź w klimatyzowanym pomieszczeniu. Objawami bardzo suchej, odwodnionej skóry, są pierzchnięcie oraz pęknięcia, które nieraz powodują pieczenie.
Skóra właściwa
Skóra jest jednym z największym narządem ludzkiego ciała. Jak powszechnie wiadomo zbudowana jest przede wszystkim z naskórka oraz skóry właściwej. Każda z tych warstw pełni ważne dla organizmu funkcje i z tego powodu trzeba o nie odpowiednio dbać.